Önismereti csoport 2024. májustól

Érzelemkezelés csoportterápia Tamás Katával

Dinamikus csoportterápia Tamás Katával

Felnőtteknek szóló terápiás célú csoport Budapesten kapcsolataik és önismeretük javítására.

Egyéves terápiás célú csoportba lehet bekapcsolódni az érzelmek és vágyak hatékonyabb kommunikálásáért, a csökkenő stresszért, oldódó szorongásért, javuló hangulatért, és az erősödő önbizalomért.

A csoport 6-8 főből és a csoportvezetőből áll. Heti egy alkalommal másfél órán át tart egy ülés, egy éven keresztül 2024. májusától 2025. májusáig, összesen 40 alkalommal.

Az üléseken beszélgetünk egymással: a szabad kapcsolódás során megoszthatjuk a velünk történteket, érzéseinket, gondolatainkat, megmutathatjuk és magunk is jobban ráláthatunk belső világunkra, akár az „itt és most” jellegű szituációkkal dolgozva.

A többi csoporttagtól visszajelzéseket kapva átélhetjük a társas támogatás segítő erejét, azt, hogy nem vagyunk egyedül sem örömben, sem bánatban. A csoportban kialakuló interakciók mentén egyrészt jobban rálátunk saját ismétlődő viselkedésmintáinkra, érzéseinkre, szorongásainkra, másrészt a tudatosítást követően képessé válunk új kapcsolódási és konfliktuskezelési módok kipróbálására, kialakítására. Összességében mélyül önismeretünk, gyarapodik személyiségünk, nő önbizalmunk és javul kommunikációnk.

Érzelemkezelés csoportterápia

Kiknek ajánljuk?

A csoportterápia olyan felnőtteknek szól, akik a lenti problémák valamelyikével küzdenek és szeretnének azon változtatni.

✅ KAPCSOLATI NEHÉZSÉGEK | fontos kapcsolataiban (párkapcsolat, gyermek, szülő, munkatárs, főnök) visszatérő problémákat él meg, és ezeken változtatni szeretne.
✅ ÉRZELMI TUDATOSSÁG | kíváncsi arra, miért nehéz neki kapcsolódni saját érzéseihez, vágyaihoz, másokhoz és ezen változtatna.
✅ JELENTŐS ESEMÉNY | családalapítás, gyermekszületés, válás, gyász kibillentette megszokott egyensúlyából és nehezen küzd meg a megváltozott helyzettel.
✅ SZORONGÁS | mindennapok során nehézséget okozó szorongással, pánikkal, fóbiákkal küzd.
✅ TESTI BETEGSÉG | testi betegség lelki vonatkozása érdekli vagy orvosilag megmagyarázatlan tünetekkel küzd.
✅ ÖNÉRTÉKELÉS | nem tud hatékonyan kiállni magáért, határokat húzni, visszavonul, elkerüli a konfliktust.
✅ MOTIVÁCIÓS NEHÉZSÉGEK | nem megy a kitűzött cél elérése, helyette halogatás és elkerülő viselkedések veszik át a szerepet.
✅ KOMMUNIKÁCIÓS PROBLÉMÁK | szívesen tanulna meg ügyesebben nemet mondani, mindkét fél érdekeit nézve win-win helyzeteket kialakítani.

Hogyan működik a csoport?

A magunkhoz és egymáshoz való kapcsolódás útján két módszer segít a csoporttagoknak: a csoportanalízis és az intenzív rövid dinamikus pszichoterápia.

✅  A csoportanalízis integrálja a pszichoanalízis, rendszerelmélet, szociálpszichológia és a csoportdinamika ismereteit a személyiségváltozás érdekében. A csoportanalízis abban segít, hogy a tagok elfogadása, megértése, és támogatása révén ráláthassunk és megváltoztathassuk a számunkra már nem hasznos szokásokat, fejleszthessük kapcsolatainkat és önismeretünket,  biztonságos lehetőséget kapjunk a változtatásra.

✅  Az Intenzív rövid dinamikus pszichoterápia (ISTDP) olyan eszközöket kínál az érzelmek hatékony kezelésére és a szorongás csökkentésére, amelyek egy életen át hasznos kísérőink maradnak. Ha tudatosítjuk korábban elfojtott érzéseinket, vágyainkat, emlékeinket, akkor nem kell többé értékes időt és energiát fordítani az előlük való menekülésre. Megnyugodhatunk, nem szükséges többé a testi tünet, szorongás, depresszió, kényszeres viselkedés, dühkitörés vagy magányba vonulás.

A két módszer együttesen segíthet abban, hogy mélyítsük önismeretünket, jobban tisztában legyünk érzéseinkkel és vágyainkkal, valamint azokért jobban ki is tudjunk állni.

Csoportterápia részletek

✅ Időtartam: 2024. május – 2025. május, 40 alkalom
✅ Időpont: keddenként 9:00-10:30.
✅ Helyszín: Budai Tanácsadó, 1122 Budapest, Krisztina krt. 7. (a Széll Kálmán tér közelében)
✅ Díjazás: 40 x 10.000 Ft, amely fizethető egyben, két részletben, vagy havi bontásban számlázva. A személyes egyéni első interjú díja 20.000 Ft, amely készpénzben fizetendő a helyszínen.
✅ Csoportelőkészítés: a csoportba való lépést minimum egy alkalmas egyéni interjú előzi meg
✅ Csoportvezető: Tamás Kata pszichológus, egészségpszichológiai szakpszichológus, pszichoterapeuta jelölt
✅ Jelentkezés: a lenti Google Formon az adatok megadásával

Bekerülés a csoportba

A csoportelőkészítő folyamat célja kettős: egyrészt összeállítani a terápiás csoportot, másrészt minden jelentkező számára megtalálni a legmegfelelőbb megoldást. A tapasztalatok alapján a jelentkezők 60-70%-ának problémájára más megoldást javaslunk, mint a csoport.

A személyre szabott javaslatokat egy 3 fős team dolgozza ki: Dr Sarungi Emőke pszichiáter, Dr. Mailáth Nóra klinikai szakpszichológus, valamint Tamás Kata pszichoterapeuta jelölt és csoportvezető. A legtöbb jelentkezővel egyetlen 50 perces interjú készül, ugyanakkor néha további alkalmakra is szükség van a jelentkezőtől és problémáitól függően a legjobb megoldás megtalálásához. Ezeken az alkalmakon átbeszéljük, ki milyen jellegű nehézségeire keres megoldást, illetve alkalomadtán beszélünk a csoport működéséről, hatékonyságáról, keretekről, a potenciális nehézségekről is.

Jelentkezés

Jelentkezés az alábbi Google Formon: