Cikkek

Jobban megéri betegnek lenni, mint engedni lelki szükségleteinknek? A pszichoszomatikus betegségek természetrajza

Pszichoszomatikus betegségek
Ossza meg másokkal is, mit talált!
 • 135
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  135
  Shares

A pszichoszomatikus betegségek nem feltétlenül azt jelentik, hogy ok-okozati összefüggés van a testi és a lelki probléma között – a kép ennél jóval árnyaltabb.

Ha azt feltételezzük, hogy az ember teste és lelke egyetlen egységet képez, akkor a testi és lelki megbetegedéseket sem választja el éles határvonal egymástól. Ez nem azt jelenti, hogy a testi és lelki eltérések között ok-okozati összefüggést kellene keresünk, hanem azt, hogy a kettőt integráltan érdemes nézni, sokrétű összefüggésrendszerüket együtt lehet alaposabban megérteni.

A testi és lelki folyamatok közötti összefüggések

A pszichoszomatika a pszichológia és az orvostudomány metszéspontján helyezkedik el. A dualista szemlélet helyett, ahol a materiálisan gyógyító orvostudomány és a szellemi eszközökkel operáló pszichológia külön-külön dolgozik, egységes szemléletet hirdet.

A testet és lelket egységes egészként látó irányzat szerint két alapvető pszichoszomatikus betegség fajta létezik: a konverziós zavar és a vegetatív zavar.

A konverziós zavar

A konverziós zavar során a magunkhoz közel nem engedett érzések testi problémák formájában térhetnek vissza. A betegség ilyenkor mintegy képviseli az elfojtott érzelmet, szoros összefüggésben áll azzal. Ilyen esetekben az orvosi vizsgálatok során a neurológiai problémának látszó tünetek mögött gyakran nem jelennek meg valós elváltozások.  Tipikus példája a konverziós zavarnak a végtagok zsibbadása vagy bénulása, a beszédképtelenség, krónikus fájdalom, vakság, vagy épp a süketség. Amennyiben a páciens megérti az érzés és a testi tünetek közötti összefüggést, gyakran spontán gyógyulás következik be.

A vegetatív zavar

A pszichoszomatikus betegségek másik fajtája a vegetatív zavar. Ilyenkor a testi tünetek hosszan tartó vagy ismételten fennálló intenzív érzelmi állapotok hatására jelentkeznek. Krónikus esetben az érzelmi állapotok visszafordíthatatlan károsodást idézhetnek elő a szövetekben, organikus betegségeket okozatnak. A pszichoszomatikus problémáknak ebbe a fajtába szokták sorolni a gyomorfekélyt vagy az asztmatikus megbetegedéseket.

A betegségelőnyök feltérképezése

Gyakran előfordul, hogy betegségünk a sok egyértelmű hátrány mellett valamilyen előnyt, funkciót is hordoz számunkra. Elsődleges betegségelőny például, hogy nem megyünk suliba, mert aznap reggel elrontottuk a gyomrunkat, s így nem írunk dolgozatot sem. Másodlagos betegségelőny lehet a plusz szeretet, gondoskodás, figyelem és támogatás, amit a páciens környezetétől kap betegsége miatt. A harmadlagos betegségelőny pedig valamilyen anyagi előnyt jelenthet, például rokkantsági nyugdíjat vagy szabadságot. A kezelés során ezen összefüggések feltárása nem feltétlenül hoz javulást, hiszen ilyenkor a beteg függ saját betegségétől. Hosszú folyamat lehet az, amikor valaki rájön, hogy identitása megőrzéséhez, megerősítéséhez nincs szüksége a betegségre.

Pszichoszomatikus betegségek

Számos társadalmi elvárás is pszichoszomatikus megbetegedésekhez vezethet. A teljesítménykényszer miatt sokan szem elől tévesztik saját valódi igényeiket, nem tudják kimutatni és megvalósítani saját szükségleteiket a külső nyomással szemben.

Gyakran sorolják a pszichés összetevővel is rendelkező betegségek közé a gyomorfekélyt, szenvedélybetegségeket, fejfájást, migrént, krónikus székrekedést vagy hasmenést, Crohn betegséget, asztmát, allergiát, és számos nőgyógyászati panaszt. A testi problémák mögötti pszichés összetevők megértése ugyanakkor nem mindig oldja meg a problémát – van, hogy ettől válik igazán láthatóvá a teljes kép súlyossága vagy összetettsége.

Funkcionális panaszok

Mitscherlich szerint feltételezhető, hogy az orvost különféle tünetekkel felkereső emberek 30-50%-a “funkcionális panaszokkal” küzd, vagyis – ahogy ő fogalmaz – a probléma nem organikus károsodás, hanem “élménykatasztrófa”. Mindezek miatt testi problémák esetén is érdemes lehet elgondolkodni annak pszichés vetületén, és fordítva.

Linkek

Pszichoszomatikus betegségek
Pszichoszomatikus betegségek

Ossza meg másokkal is, mit talált!
 • 135
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  135
  Shares