Zoom

A Zoom videkokonferencia szoftver segít nekünk az online pszichológiai konzultáció során a kapcsolódásban. Ehhez a programhoz szeretnék kínálni egy leírást, hogy amikor találkozunk, már könnyebb, kényelmesebb legyen a használata.

Míg a személyes találkozók esetében a pszichológus gondoskodik a helyszínről, addig online mindehhez a kliensek gondosságára is szükség van.

Ebben a cikkben lépésről lépésre elmagyarázom, hogyan tudja biztosítani a találkozás feltételeit az Ön oldalán.

Előre is köszönöm a felelősségteljes magatartást, hogy lebonyolítja a technikai beállításokat a konzultáció előtt, és segíti a közös munkát.

1. Zavartalan 50 perc

Konzultációnk első és legfontosabb feltétele egy olyan hely, ahol úgy tud beszélgetni, hogy mások ne hallják és ne zavarják Önt. Háttérzajok, háttértevékenységek (pl. vezetés), vagy a konzultáció során megjelenő családtagok lehetetlenné teszik az elmélyült beszélgetést.

2. Gondoskodjon jó minőségű internetcsatlakozásról!

Ha van lehetőség választani a kábeles és wifis csatlakozás között, akkor  válassza a kábelt. A wifi gyakran akadályozza azt, hogy a kliens megnyilvánulásait egységében halljam, szakadozottá és nehezen követhetővé válik a mondandó. A megfelelő minőségű internetkapcsolat elengedhetetlen a közös munkához.

3. Kamerával és mikrofonnal rendelkező laptopot/számítógépet használjon!

A kamera segít nekünk a nonverbális jelek jobb kódolásában, az összehangolódásban és a mélyebb megértésben.

4. Telepítse a gépre a zoom-ot!

Látogasson el a https://zoom.us/download oldalra és kattintson a Zoom Client for Meetings felirat alatt található nagy kék gombra. Amennyiben a gépen nincs még Zoom, úgy a linkre kattintás után a Zoom weboldala felajánlja egy ilyen fájl letöltését

Zoom letöltése
Zoom letöltése

vagy azonnal le is tölti azt. Chrome böngészőben alul, Firefoxban jobb felül megjelenik a letöltést jelző gomb.

Zoom letöltve
Zoom letöltve

Kattintson a letöltött .exe fájlra, és ha az lefutott, akkor a Zoom sikeresen rá is telepedett a gépre. Ekkortól a Zoom ott van az eszközön, és már csak a használatra vár.

Amennyiben nem most telepíti, mert már van a gépen Zoom, akkor érdemes ellenőrizni, hogy a legfrissebb verziót használja-e. Nem csak azért, mert biztonságosabbak a szinte hetente érkező új verziók, hanem mert más a funkcionalitásuk, és jobban használhatóak. Így tudod a gépeden lévő Zoom app-ban, a jobb felső sarokban lévő saját profil ikonra kattintva ellenőrizni a rendelkezésre álló frissítéseket:

Zoom frissítése
Zoom frissítése

Hogy a csatlakozást éles helyzetben már magabiztosan meg tudjuk tenni és ne bízzunk túl sok mindent a véletlenre, olvassunk tovább, és próbáljunk is ki néhány dolgot.

5. A konzultációs szoba pontban a megbeszélt időben nyit

A konzultáció előtt néhány nappal a pszichológus emailben küld egy meghívót a tréningre.

Kattintson a levélben szereplő linkre, ami egy sokjegyű számot tartalmaz majd. Valami ilyesmi lesz: https://zoom.us/j/123456789.

Amikor a Zoom már telepítve van a gépre, akkor vagy automatikusan csatlakozik, vagy felugorhat egy ilyen párbeszédablak.

Zoom csatlakozás
Zoom csatlakozás

Ha felugrik, akkor érdemes beikszelni a bejelölt kis rádiógombot, hogy legközelebb már automatikus legyen a csatlakozás, majd a Hivatkozás megnyitása gombra kattintani.

Amennyiben ezt látjuk, akkor a konzultáció még nem kezdődött el, de addig is tudja tesztelni eszközeit, video és audio beállításait.

Ön bekopogott – a pszichológus pedig nemsokára nyitja az ajtót 🙂

Várakozás a tréningre
Várakozás a belépésre

 

Köszönöm, hogy felelősségteljesen kiveszi a részét a keretek kialakításából (előre telepíti a szoftvert, ellenőrzi a szükséges beállításokat, kipróbálja a csatlakozást), és így az Ön oldaláról biztosítja a közös munka feltételeit.

Ha bármi kérdése lenne, nyugodtan írjon a email címre, vagy hívjon a 06303640364-es számon, és legjobb tudásom szerint igyekszem válaszolni kérdéseire.

Várom a találkozást! 🙂