Metafora menü – segítség rákbetegséggel élőknek

A rák olyan, mint egy ijesztő hullámvasút – félelmetes, de a végén leszállhatsz.” A Lancaster Egyetem pszichológia professzorának hathatós és szívmelengető segítsége rákkal élők számára, hogy a nekik leghasznosabb látásmóddal tudjanak élni.

Elena Semino, a Lancaster Egyetem professzorának korábbi kutatásai és számos más tudományos munka is kimutatta, hogy a metaforák fontos szerepet játszanak, amikor a rákbetegségről vagy a kezelésekről beszélünk, gondolkodunk.

Bevezető – a rák, mint ellenség

A rákkal diagnosztizált páciensek gyakran írják le tüneteiket és élményeiket metaforákkal, például „tekerő, égő, nyomó, szorító fájdalom”, vagy „a rák megesz”, esetleg „terjed, mint a futótűz”.

Amikor azt halljuk, hogy valaki megnyerte a rák elleni csatát, az arra kényszerít minket, hogy úgy gondoljunk a rákra, mintha ellenség lenne, amivel harcban állunk. Ez a metaforikus keret az ellenség felé tett agresszív és erőteljes lépéseket hangsúlyozza. Az olyan rákot megelőző viselkedések, mint az egészséges táplálkozás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás csökkentése azonban inkább a korlátozásról, valaminek a visszafogásáról szól, nem pedig valamiféle támadásról. Ezek a fajta viselkedések egyszerűen nem illenek abba a képbe, amit egy agresszív és erőteljes ellenséggel szemben alkalmazni lehet. Az ellenség metaforái tehát lecsökkentik a hasznosnak bizonyuló megelőző viselkedés esélyét, állítják a kutatók. (Hauser és Schwarz, 2014, 2015)

A RÁK ELLENSÉG metafora segítséget adhat egy tagadás állapotában lévő betegnek, tovább bátoríthatja az épp küzdelemben lévő páciens kezelési magatartását, értelmet adhat a szenvedést okozó kezelési módszerekkel való együtt élésnek, jelentéssel ruházza fel a napi teendőket. Ugyanakkor számos eset előfordulhat, amikor valamilyen okból kifolyólag nem a problémaközpontú cselekvés, hanem az elfogadó, átkeretező érzelemközpontú megküzdés lehet hasznos. A valamilyen szempontból veszélyeztetettek, vagy azok, akik már túljutottak a harc állapotán, egy másfajta metafora jobban segíthet a helyzet keretezésében.

Metafora menü – a rák metaforái

Különböző metaforák tehát más és más embernek hasznosak, illetve ugyanazon személy esetében is különböző időpontokban különböző metafora adhat a legjobb támpontot a róla való gondolkodáshoz.

Éppen ezért Elena Semino professzor és kutatócsoportja létrehoztak egy „metafora menüt” a rákkal élőknek. A menü tulajdonképpen metaforák gyűjteménye, amelyet számos rákot átélt ember tapasztalata alapján alkottak meg, és jól használható akár személyes, akár szakmai célokra.

Hullámvasút

„Képzelj el egy ijesztő hullámvasutat – helyenként félelmetes, de végül megáll és leszállhatsz. Légy erős, légy bátor és mi itt leszünk, hogy megfogjuk a kezed, ha szükséged van rá.”

Utazás

„A rákos utam nem teljesen zökkenőmentes, de mindenképpen arra késztet, hogy felnézzek és észrevegyem a tájat.”

„Néhány rákos utazás hosszabb, mások rövidebbek, de a legfontosabb az, hogyan haladunk ezen az úton.”

„A rák nehéz utazás, sok fordulattal. Nincs két ember pontosan ugyanazon az úton. Olyan ez, mintha lovas kocsit hajtani hátsó kerekek nélkül. Hasznos időnként megállani, pihentetni a lovakat, és ránézni a helyzetre valakivel, akihez közel áll hozzád.”

„Az utunkba kerülő sziklákat könnyebb kezelni, ha többen vagyunk. A legtöbb segítséget azok adhatják, akik már ott voltak előtted, vagy veled tartanak.”

Kavics a cipődben

„A rák utáni életet ahhoz hasonlítanám, mint amikor egy kaviccsal a cipődben járkálsz. Ha hagyod, hogy a kő a talpad alatt legyen, akkor minden lépés fáj és nehéz a haladás. Ha viszont bemanőverezed a kavicsot a lábujjaid közé, akkor bár mindig ott van, mégis sérülés nélkül járhatod az élet útjait.”

Harc

„Nem szándékozom feladni és nem fogok engedni. Nem. Harcolni akarok. Nem akarom, hogy ő győzzön, én fogok nyerni.”

„A rákot érdemes tisztelni és soha nem becsülni le a benne rejlő erőt, de ha szemtől-szembe állsz vele, és megütöd, akkor jó esélyeid vannak a hosszabb menetre.

„A rákbetegség valójában nem egy harc, hanem inkább egy olyan kapcsolat, ahol kénytelen vagy nap-mint-nap együtt élni a betegséggel. Vannak napok, amikor a rák nyer, máskor pedig te.”

Nem harc

„A „csata” fogalma azt sugallja, hogy vagy én nyerek, vagy pedig a rák. Én inkább úgy gondolok rá, hogy a „rákkal dolgozom”. Ezen a mindennapi módon látva a rákot, könnyebben megbirkózok vele.”

„Harcolsz ezzel a szörnyű, arctalan betegséggel, amely minden porcikádat megszállta. Állsz, és azt mondod magadban: „Nem, ez nem minden van bennem”. Visszaütsz, és átveszed az irányítást azok felett a dolgok felett, amit meghagyott. És még akkor is, amikor vacakul vagy, arra kényszerítetted magad, hogy kelj fel az ágyból és indulj neki.”

Zene

„A rák a részem; a rák gyógymódja annak elfogadása; a gyógyulás pedig annyit jelent, hogy meggyőzzük a rákos sejteket, hogy a test többi részével összhangban énekeljenek.”

Megszállás

„Számomra a rák olyan, mint egy nem szívesen látott bérlő, aki letáborozott a hátsó szobában és figyelmet követelt. Igyekeztem udvarias, mégha akaratlan házigazda is lenni, míg végül eljött az idő a távozásra kérésre. Kissé rendetlenül hagyott itt mindent és tudom azt is, hogy megtartotta a kulcsot. Mégis reménykedem abban, hogy a idővel csak a hivatlan idegennel együtt töltött idő gazdag emlékei maradnak meg.”

Rákbetegség metafora - hivatlan vendég

„Kezdetben a rák egy idegen-inváziónak tűnik. Ki akarnál vetkőzni saját testedből és újra cserélni. Aztán idővel valahogy „összekapcsolódsz” vele.”

Új érték

„A rák miatt mindent egy kicsit jobban értékelek. A korábban normális, mindennapi tapasztalatok hirtelen új értékkel bírnak.”

„A rákos szövet olyan, mint egy kert, amit benőttek a gyomok. A gyomirtó az egészséges növényeket is károsítja, de reméled, hogy újra megnőnek és erőre kapnak.”

„A diagnózisomat úgy kezelem, mint amikor a fák hajlanak a széllel – lényeg a rugalmasság és az alkalmazkodóképesség.”

További információk